Studenten i Katrineholm 2018

På lördag den 16 juni i Katrineholm så kommer studentfirandet av 2018 avgångs studenter att hyllas och firas av lärare, klasskompisar och släktingar. Att ta studenten är en stor sak och det kommer att bli en viktig punkt i livet.

Här i Katrineholm så firas studenten med den traditionella mösspåtagningen, studentflaket och studentmottagningen.

Följ Katrineholmsguiden på Instagram, klicka här.

Så firas studenten i Katrineholm.

Studentfirandet i Katrineholm är en lång och händelserik dag för alla som ska ta studenten. Dagen brukar börja med en champagnefrukost där alla studenter klassvis samlas för att avnjuta en god frukost tillsammans med diverse alkohol sorter som t, ex champagne därav namnet champagnefrukost.

Dagen slutar med studentmottagning där familj och vänner samlas för att fira den som tagit studenten med god mat och student presenter. Senare på kvällen brukar klassen träffas och festa hela natten lång.

Från champagne frukosten till att du tagit studenten.

Efter den förhoppningsvis näringsrika frukosten som hålls klassvis utan allt för mycket förtäring av alkoholhaltiga drycker. Så är det dags för fotografering av alla studenter. Denna studentfotografering anordnas av det gymnasium/skola man är inskriven på.

När studentfotograferingen är avklarad så brukar man samlas klassvis med sina lärare som tillhör det gymnasieprogram man har gått i. När alla studenter och lärare samlats så går man igenom den resterande dagen med fika och så får man en sista lugn stund tillsammans med klasskompisarna innan dagens intensiva firande.

Innan det är dags för att vända på studentmössan åt rätt håll och student utspringet så brukar gymnasiet/ skolan hålla i en ceremoni. Under ceremonin kommer det att delas ut olika stipendium och rektorn kommer att hålla ett sista tal för att gratulera studenterna och be dom vända på studentmössan.

Mösspåtagningen är en del av studenten som anordnas i samband med valborgsmässoafton som ett tecken på att våren har kommit. Denna ceremoni har funnits sedan 1955 i Sverige.

I dagens ceremoni av mösspåtagningen sätter man på studentmössan med baksidan framåt. Om studenten vänder på studentmössan åt rätt håll innan rektorns/rektorernas studenttal så betyder det otur.

Nu när dom överlyckliga studenterna äntligen tagit student och fått vända på studentmössorna så är det dags för utspringet. Studenterna kommer att springa ut igenom gymnasiets/skolans portar som det oftast spelas musik till.

Själva utspringet är en ceremoni då studenterna lämnar skolan/gymnasiet bakom sig och välkomnar framtiden i deras famnar. Studenterna möts upp av alla nära och köra som kommit för att fira studenternas speciella dag.

Studentfirandet fortsätter.

Efter att studenterna har sprungit ut och blivit mottagna av familj och vänner så är det dags för att få sin livs åktur runt Katrineholms torg. Studenterna samlas upp klassvis och börjar att kliva upp på respektive lastbilsflak som har dekorerats med björkris och nerklottrade lakan.

Kvällen innan så brukar studenterna dekorera dom flak dom ska åka på med diverse blomster och lakan som dom har skrivit festliga texter och citat på.

Under tiden som studenterna åker runt i Katrineholm och vrålar vi har tagit studenten samt dunkar hög musik för alla som kommit för att fira våra studenter. Studentflaken åker ca 7 till 8 varv runt torget och håller på i ungefär 45 minuter.

När studenterna har fått hoppa runt på flaken till musiken och visat upp sig stolt för resten av staden så åker man till respektive skola/gymnasium. Här kommer klassen att skiljas åt för att sen hämtas upp och fortsätta studentfirandet på studentmottagningen med sina vänner och familj.

En studentmottagning är en fest som anordnas av familjen privat i hemmet. På en studentmottagning så gratuleras studenten med olika presenter och man umgås med släkt och vänner.

Studentmottagningen övergår till en fest där familj och vänner fortsätter kvällen tillsammans medans studenten gör sig i ordning för att fira en sista gång med klassen. Efterfesten för studenter brukar oftast firas på krogen som oftast har ett studenttema med en eller flera kända artister.

5 tips att tänka på inför studenten.

  1. (Drick mycket vatten) – Att ta studenten är framförallt roligt men tyvärr ganska jobbigt för kroppen. Under den långa dagen så finns det en risk för att du kommer stå mycket och eventuellt dricka alkohol. Därför är det viktigt att dricka extra mycket vatten under dagen för att inte svimma eller få en dålig fylla på kvällen.
  2. (Ät ordentligt) – Eftersom det är en så påfrestande dag rent fysiskt och kroppen kommer att göra av med mycket energi så är det viktigt att äta ordentligt. Speciellt för dig som planerat att dricka alkohol under firandet är det viktigt att äta då kroppen har lättare att hantera alkohol.
  3. (Skydda dina kläder) – För att inte förstöra dina studentkläder samt studentmössa kan du köpa ett möss skydd och ett genomskinligt förklädde som skyddar från dom sprutande drycker som tagits med på studentflaket.
  4. (Bär inga klackskor på flaket) – Att ha på sig klackskor på studenten är en självklarhet för många som tar studenten. Men när du ska upp på studentflaket och åka så kan det vara väldigt oskönt och klumpigt att ha på sig klackskor. Be därför dina föräldrar eller någon annan i familjen att ta med ett par skor med en slät skosula som du kan ha på flaket.
  5. (Förberedd dagen innan) – När man tar studenten så innebär det att man går upp tidigt och har massor av olika aktiviteter hela dagen. Därför så är det bra om man kan gör sig i ordning dagen innan så mycket som det bara går.

………………………………………………………….
Följ Katrineholmsguiden på Instagram, klicka här.

Fler artiklar

Om Hittaut Katrineholm 2024

Hittaut i Katrineholm erbjuder en unik upptäcktsfärd och motionsaktivitet. Deltagare kan hitta 130 checkpoints runt om i regionen. Konceptet med Hittaut Hittaut är ett friluftsprojekt