Fira Halloween 2018 i Katrineholm

Halloween är den mest skräckfyllda högtiden på hela året men också en av dom mest uppskattade och roliga högtiderna. Men när man först började att fira Halloween eller allahelgonanatt som det också kan kallas så handlade det inte om att klä ut sig till läskiga monster och häxor.

Allt började på Irland för flera hundra år sen när kyrkan tyckte att det fanns för mycket festligare högtider som gjorde att kyrkans popularitet och besökande minskade. Då införde man Halloween som även kallades för de dödas natt.

Under Halloween trodde man att dom döda reste sig ur sina gravar och hemsökte sina släktingar för att se att allt var bra med dom. Att bli hemsökt var då en god gärning av dom döda men dom som levde var inte alltid så lugna med tanken av att dom kunde bli hemsökta. Anledningen till att man var rädd för att bli hemsökt var för att man aldrig visste om det skulle dyka upp ett ont väsen eller en bortgången släkting.

För att inte bli hemsökt av dom onda andarna och bara dom goda så blåste man ut alla lyktor och ljus som man hade I huset och hämtade eld med en fackla som man sedan tände upp I spisen med. På så sätt hittade dom döda släktingarna hem till sina levande släktingar och höll dom onda andarna ute.

Det moderna firandet av Halloween.
I Sverige har vi firat Allahelgonnanatt I några hundra år men det Halloween vi känner till idag började man att fira så sent som på 90-talet. Innan dagens alla Halloween dräkter och bus eller godis gjorde man i ordning bortgångna släktingars  gravar och tände ljus och spenderade kvällen till att komma I håg sin döda släktingar.

På 1840-talet då när dom irländska emigranterna kom till Amerika så tog dom med sig sin högtid Halloween och amerikanarna såg dess potential och började att utveckla högtiden till något mer festligt. Man började att sälja dekorativa saker och istället för att bli hemsökt av onda andra karvade man ur pumpor I läskiga mönster och lossade av skott för att skrämma bort dom onda andarna.

Till skillnad ifrån 1800-talets firande så klädde man ut sig till läskiga spöken och monster då man trodde att man skrämde iväg dom onda andarna och sedan utvecklade man också bus eller godis. Bus eller godis blev populärt under 90-talet och det går ut på att man klär ut sig till något läskigt och knackar på hos folk och frågar bus eller godis?

Om personen I fråga svarar med godis får då den personen ge bort några godisar men om det istället svara bus så kan den personen räkna med att något busigt kommer att hända den personen.

Tips på hur du kan fira Halloween 2018 I Katrineholm.

Halloweenparty.

 • Förbered en Halloween spel lista.
 • Maskerad tävling.
 • Halloween spel.

Filmkväll med vännerna.

 • Dekoration.
 • Tänd ljus.
 • Halloween inspirerad mat.

10 tips för bus eller godis.

 1. Ha alltid en vuxen med när du går ut på bus eller godis.
 2. Gå i mindre grupper.
 3. Tänk på allergier.
 4. Knacka bara på där det finns halloween dekorationer.
 5. pynta med halloween  dekorationer för att berätta att det är okej att knacka på.
 6. Undvik att dekorera med levande eld.
 7. Gör inget elakt eller för läskigt bus.
 8. Gå inte ut för sent.
 9. Förbered din bus i förväg.
 10. Följ aldrig med in om du blir inbjuden när ni går bus eller godis.

 

………………………………………………………….

Följ Katrineholmsguiden på Instagram, klicka här.

Fler artiklar

Om Hittaut Katrineholm 2024

Hittaut i Katrineholm erbjuder en unik upptäcktsfärd och motionsaktivitet. Deltagare kan hitta 130 checkpoints runt om i regionen. Konceptet med Hittaut Hittaut är ett friluftsprojekt